قرض الحسنه
آیات
1 - تجسّم قرض الحسنه در قیامت
«واقیموا الصلوة و اتوا الزکوة و اقرضوا اللَّه قرضاً حسناً و ما تقدّموا لانفسکم من
خیر تجدوه عند اللَّه هو خیراً و اعظم اجراً» . مزمّل، 20
نماز رابرپا دارید و زکات را بپردازید و به خدا قرض الحسنه دهید (در راه او انفاق نمایید) و بدانید آنچه را از کارهاى نیک
براى خود از پیش مىفرستید نزد خدا به بهترین وجه و بزرگترین پاداش خواهید یافت .
2 - آثار قرض الحسنه
الف - پاداش چندین برابر
«من ذا الذى یقرض اللَّه قرضاً حسناً فیضاعفه لکم اضعافاً کثیره» بقره، 245
کیست که خدا را وام دهد و از اموالى که به او بخشیده شده انفاق کند تا آن را براى او چندین برابر بیفزاید .
ب - از بین رفتن گناهان
«... و اقرضتم اللَّه قرضاً حسناً لاکفّرنّ عنکم سیّئاتکم» مائده، 12
و به خدا قرض الحسنه دهید (در راه او به نیازمندان کمک کنید) گناهان شما را مىپوشانم .
ج - آمرزش و تشکر خداوند
«ان تقرضوا اللَّه قرضاً حسناً یضاعفه لکم و یغفر لکم و اللَّه شکور حلیم» تغابن، 17
اگر به خداوند قرضالحسنه بدهید آن را براى شما مضاعف مىسازد و شما را مىبخشد و خداوند شکر کننده و بردبار است .
د - پاداش پر ارزش
«انّ المصدّقین و المصدّقات و اقرضوا اللَّه قرضاً حسناً یضاعف لهم و لهم اجر کریم» حدید، 18
مردان و زنان انفاق کننده و آنها که (از این راه) به خدا قرض الحسنه دهند، این قرض الحسنه براى آنان مضاعف مىشود و پاداش پر ارزشى دارند .
روایات
1 - برترى پاداش قرض بر صدقه
قال رسول اللَّهصلى الله علیه وآله وسلم : «الصدقة بعشرة و القرض بثمانیة عشر و صلة الاخوان بعشرین و صلة الرحم باربعة و عشرین».
صدقه دادن ده پاداش دارد و وام دادن هیجده پاداش و پیوند با برادران دینى بیست پاداش و صله رحم بیست و چهار پاداش دارد . (بحار / 74 / 311)
2 - حمکت قرض دادن
قال الصادقعلیه السلام : «على باب الجنة مکتوب القرض بثمانیة عشر و الصدقة بعشرة و ذلک لایکون الاّ فى ید المحتاج و الصدقة ربما وقعت فى ید غیر محتاج».
بر در بهشت نوشته است به عوض وام و قرض هیجده پاداش و به عوض صدقه ده پاداش داده مىشود زیرا وام تنها به دست شخص محتاج مىرسد ولى چه بسا که صدقه به نیازمند نرسد. (بحار/100/138)
3 - قرض ندادن و محرومیت از بهشت
قال رسول اللَّهصلى الله علیه وآله وسلم : «من احتاج الیه اخوه المسلم فى قرض و هو یقدر علیه فلم یفعل حرم اللَّه علیه ریح الجنة».
کسى که برادر مسلمانش به او نیازمند در گرفتن وام باشد و بتواند به او وام بدهد و این کار را نکند خداوند بوى بهشت را بر او حرام مىکند . (بحار / 100 / 138)
4 - قرض گرفتن پیامبر صلى الله علیه وآله وسلم
عن ابن عباس قال: ان رسول اللَّهصلى الله علیه وآله وسلم توفىّ و درعه مرهونة عند رجل من الیهود على ثلاثین صاعاً من شعیر اخذها رزقاً لعیاله.
پیامبر از دنیا رفت و زره او در نزد مردى از یهود در گرو بود و بخاطر اینکه سى صاع گندم از او گرفته بود تا زندگى خانوادهاش را تأمین کند . (جامع احادیثالشیعة / 8 / 277)
5 - قرض و آزمایش الهى
قال علىعلیه السلام : «قال اللَّه تعالى: «ان تنصروا اللَّه ینصرکم و یثبت اقدامکم» و قال تعالى: «من ذا الذى یقرض اللَّه ...» فلم یستنصرکم من ذُلّ و لم یستقرضکم من قُلّ استنصرکم و له جنود السموات و الارض ... و انما اراد ان یبلوکم ایکم احسن عملاً».
اگر خداوند را یارى کنید شما را پیروز مىگرداند و قدمهاى شما را استوار مىسازد و فرمود کیست که به خدا قرض نیکو دهد تا خداوند چند برابر عطا فرماید و براى او پاداش بى عیب و نقصى قرار دهد درخواست یارى از شما به جهت ناتوانى نیست و قرض گرفتن از شما براى کمبود نمىباشد در حالى از شما یارى خواسته که لشکرهاى آسمان و زمین در اختیار اوست بلکه خواسته است شما را بیازماید که کدام یک از شما نیکوکارترید . (نهجالبلاغه/183)
6 - پرهیز از قرض گرفتن
قال علىعلیه السلام : «ایاکم و الدین فانّه همّ باللیل و ذلّ بالنهار».
بپرهیزید از وام گرفتن زیرا مایه غم و اندوه در شب و ذلّت در روز است . (وسائل / 13 / 77)
7 - قرض براى حج و ازدواج
عن ابى موسى قال قلت لابى عبداللَّهعلیه السلام جعلت فداک یستقرض الرجل و یحج؟ قال: نعم. قلت یستقرض و یتزوج؟ قال: «نعم، انه ینتظر رزق اللَّه غدوة و عشیة».
راوى به امام گفت فدایت شوم ،انسان وام براى حج بگیرد؟ فرمود آرى. گفتم : براى ازدواج وام بگیرد؟ فرمود آرى او منتظر رزق خدا در صبح و شب باشد . (وسائل / 13 / 82)
8 - پاداش مدارا کننده
قال رسول اللَّهصلى الله علیه وآله وسلم : «من انظر معسراً کان له على اللَّه فى کل یوم صدقة بمثل ماله علیه حتى یستوفى حقّه».
کسى که به بدهکارى که در سختى به سر مىبرد مهلت دهد، خداوند در هر روز براى او صدقهاى مىنویسد تا حق خود را بگیرد . (بحار / 103 / 151)
اشاره
ابن ابى عمیر از شخصى ده هزار درهم طلبکار بود. بدهکار منزل خود را به همین مبلغ فروخت و براى پرداخت قرض خود نزد ابن ابى عمیر آمد و گفت: این مبلغ را بگیر. ابن ابى عمیر گفت: آیا به تو ارث رسیده است؟ گفت: نه. بلکه خانهام را فروختهام. ابن ابى عمیر گفت: امام صادقعلیه السلام فرمودند: انسان به خاطر بدهکارى خود از منزلش خارج نخواهد شد ابن عمیر در حالى که به یک درهم آن پول نیازمند بود در عین حال آن مبلغ را نپذیرفت. (سفینةالبحار/1/314)
.: Weblog Themes By Pichak :.